Історія Сала

Вважається, що інтерес до сала на Україні зріс у XVI столітті, коли почастішали набіги татар і турків з Османської імперії на слов’янські території. Щоб Іновірці не відбирали хоча б худобу, запорожці придумали хитрий трюк: вони скористалися релігійними особливостями гастрономічних уподобань нападників мусульман, і стали розводить майже тільки одних поросят. На них інтерес розбійників не поширювався-згідно Корану, свиняче м’ясо вважається нечистим і заборонено до вживання.

Так, популярним стало і сало. Для виживання без корів і овець були потрібні великі заготовки м’яса, а свиняче сало чудово зберігалося. Кмітливі українці, помічаючи релігійний жах мусульман перед салом натирали їм навіть інші продукти, для того, щоб запах свинини відлякав загарбників. Робилися навіть спеціальні сальні полотна. Вивісивши таке перед льохом, українець міг гарантовано захистити свій льох зі їстівними припасами від навали мусульман. У підсумку, навіть після татарських набігів, сало залишилося символом української кухні.

Напишіть відгук